Thursday, March 1, 2012

Tips Sebelum Beli LCD, LED dan Plasma.


      Dengan reka bentuk pintar, inovatif, TV skrin rata hari ini menawarkan pelbagai saiz, teknologi dan ciri-ciri yang menarik. Sebelum membeli pengguna haruslah bijak membuat beberapa pilihan, dalam menentukan apa yang anda perlukan. Berikut adalah panduan ringkas membantu anda membuat keputusan yang tepat. 

LCD atau Liquid Crystal Display menggunakan teknologi sinar cahaya melalui lapisan hablur cecair. Kristal bertindak sama ada menghalang cahaya atau membenarkan bahan itu melalui imej yang terhasil adalah gambar yang dilihat pada paparan tv.

LED dikenali sebagai Light Emitting Diode yang beroperasi menggunakan teknologi yang menyediakan gambar melalui cahaya semikonduktor diod pada skrin.

PLASMA beroperasi dengan teknologi paparan menggunakan sel-sel kecil yang mengandungi cas elektrik gas (xenon dan neon) ter-ion yang dihasilkan, atau apa yang lebih dikenali sebagai lampu pendarfluor.

Dari segi pembuatan TV plasma dikeluarkan oleh beberapa syarikat besar seperti Panasonic, Samsung dan LG. Bersaiz dari 42" hingga kira-kira 65". Panasonic telah mencipta model yang lebih besar bersaiz 150".

TV LCD pula bersaiz dari beberapa inci kepada 80". TV LCD lebih popular dan banyak syarikat televisyen mengeluarkannya. "TV LED" sebenarnya TV LCD, mereka hanya menggunakan LED sebagai sumber cahaya mereka, bukan CCFL tradisional. Kerana mereka cenderung untuk melakukan sedikit perubahan dan dipasarkan cara yang berbeza. Model LED juga cenderung untuk menjadi model akhir yang lebih tinggi kerana kelebihan prestasi mereka.

1. Kecerahan (Brightness)
Pemenang: LED LCD
Pilihan ke2: CCFL LCD

Tak dapat disangkal lagi, LED LCD TV lebih terang. Sesetengah model mampu lebih 100 footlamberts. Sesuai diletakkan dalam bilik teater filem. CCFL LCD tempat kedua. Plasma tidaklah begitu cerah. Plasma tidak "malap," tetapi tidak secerah LCD. Dalam bilik yang terang (siang hari / cahaya matahari) plasma mungkin sukar untuk dilihat. Plasma lebih selamat untuk ditonton kerana disaluti bahan-bahan antireflective atau antiglare dalam pencahayaan bilik.

2.Black level
Pemenang: Plasma
Pilihan ke2: LED LCD

Plasma masih menawarkan tahap terbaik hitam. Kadang-kadang LED LCD boleh mempunyai tahap hitam yang mutlak (dengan mematikan LED mereka), tetapi apabila anda menonton filem, plasma akan kelihatan lebih gelap. Ini berkaitan dengan nisbah kontras...

3.Nisbah kontras (contrast ratio)
Pemenang: Plasma
Pilihan ke2: LED LCD

Sebenarnya, nisbah antara bahagian paling gelap pada imej dan yang terang, adalah salah satu faktor yang paling penting dalam keseluruhan kualiti gambar. Paparan dengan nisbah kontras yang tinggi akan kelihatan lebih realistik, dan mempunyai lebih bersifat virtual "mendalam." 

4. Melihat sudut
Penenang: Plasma

Berapa besar bilik anda? Adakah anda atau orang tersayang duduk di satu sudut, menonton TV? Jika ya, ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa LCD & LED kehilangan kualiti gambar apabila berada "luar paksi," kecuali  di hadapan skrin. Oleh itu, Plasma ternyata lebih sesuai dilihat dari mana-mana sudut pandangan. Sesuai untuk menonton "live sport".

5. Penggunaan tenaga
Pemenang: LED LCD
Pilihan ke2: CCFL LCD

LED LCD mempunyai penggunaan tenaga yang paling rendah, terutamanya apabila anda menghidupkan lampu latar. CCFL LCD adalah tempat kedua, dengan adendum yang sama.
Plasma, terutamanya apabila anda menghidupkan kawalan kontras (yang anda perlu bagi mereka untuk mencari yang terbaik), tidak cekap jimatkan tenaga. Jika anda ingin panel yang mesra alam dapatkan LCD tLED. Ia adalah lebih mahal daripada TV lain.

6.Harga
Pemenang: CCFL LCD
Piihan ke2: Plasma

CCFL LCD TV paling murah dan mampu beli. Seperti yang disebutkan tadi, LED adalah teknologi masakini yang menawarkan kepada pengguna high-end. Plasma cenderung mempunyai nisbah saiz / harga yang terbaik.

7.Jangka hayat
Mengikut Kajian dengan pelbagai sumber telah menemui TV panel rata amat dipercayai berbanding CRT.

Kesimpulannya, jika anda bergantung kepada keputusan menang-kalah berdasarkan senarai di atas, maka keputusan anda kurang tepat. Ini kerana citarasa seseorang tidak sama. Ada yang membeli berdasarkan faktor kecerahan dan ada pula kerana black level. Jadi jangan dengar cakap-cakap orang "ia paling terang, ia yang terbaik" atau "LCD black level sungguh teruk". Dengan membaca senarai di atas, saya percaya anda dapat membuat pilihan yang tepat. Jadi, jika anda kerap menonton TV di waktu siang, atau mempunyai bilik yang banyak tingkap, LED LCD mungkin yang terbaik. Jika anda menonton pada malam, dan mahu TV hilang dalam latarbelakang, plasma anda pilihan yang terbaik. Tepuk dada tanyalah selera!


Petikan: Geoffrey Morrison  December 19, 2011

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India